Kayısı fiyatları hızla düştü
Türkiye’nin üretim merkezi olan Mersin’de çeşitli sanat eserlerinin hasadı yapılıyor. Ülkenin sofralık ve meyve suyu amaçlı kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Mut ilçesinde hasat devam ediyor.
77 bin 800 dekarlık alanda üretilen coğrafi işaretli Mut kayısı sofrasında rekoltenin 150 bin tona ulaşacağı belirtiliyor. Fiyatların bu yıl 60 TL’den başlayıp 8 TL’ye kadar düşmesi üreticileri tedirgin etti. Özellikle meyve suyu için verilen işlere talep olmaması üreticiyi zor durumda bırakıyor.
Kayısı alan tüccarların bir yere gelip fiyatları indirdiklerini belirten üretici Birol Ay, “Bir işçinin günü 400 lira, işçi kayısıyı toplayıp pazara getirse 8 liradan satış yapılıyor. İhracatta satışlar 8 ila 12 lira arasında, iç piyasada komisyonla 5 liraya düşüyor ama biz kayısıyı dalından işçisiz alır, meyve suyuna verirdik, bu 1 lira 50 lira. kuruş ama yer yok” dedi.
Üretici Mehmet Bekler, meyve suyu için ıskarta kayısının alım fiyatının 1 lira 50 kuruş olarak belirlenmesine rağmen talep olmadığına dikkat çekerek, geçen yıl bu rakamın 8 lira olmasına karşın bu yıl çok düşüktü.
Kurucu firmalar ise kayısı fiyatlarındaki düşüşün sebebinin bu yıl ihracatçının gelmemesi olduğunu iddia etti.